Karmelizowane banany

Warto podać je z innymi owocami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Karmelizowane banany
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dużych zielonkawych bananów
  • ok. 1/2 szklanki cukru (najlepiej wymieszanego pół na pół brązowego i białego, po 1 łyżce na każdego banana)
  • 1-2 łyżki masła
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na banany karmelizowane!

  1. Banany obierz, pokrój na 4-5 części.
  2. Wrzuć na patelnię z masłem lub olejem, podsmaż.
  3. Posyp cukrem, smaż, aż cukier się skarmelizuje.
  4. Wtedy obróć je na drugą stronę i znów posyp cukrem.
  5. Smaż, aż oblepią się skarmelizowanym cukrem.
  6. Podaj z bitą śmietaną, kremem czekoladowym, migdałami, miodem, syropem klonowym lub dżemem.

Zobacz inne pyszności z bananami:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deserybananybanan
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)