Domowe lody jogurtowe

Nie tylko domowej roboty, ale także dietetyczne! Wypróbuj przepis na domowe lody jogurtowe!

DRUKUJ PRZEPIS
Domowe lody jogurtowe
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • niepełna szklanka śmietanki kremówki 
  • sok z cytryny
  • torebka cukru waniliowego
  • cukier
  • 30 dag truskawek
  • białko jajka
Mrożony jogurt z bananem i masłem orzechowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić lody jogurtowe!

  1. Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem waniliowym oraz ubitą na sztywno śmietanką.
  2. Dopraw sokiem z cytryny i cukrem.
  3. Na dno małych pojemniczków (np. po śmietanie) wlej po łyżce jogurtu.
  4. Wstaw do zamrażalnika na godzinę.
  5. Truskawki opłucz, odszypułkuj. Drobno pokrój.
  6. Zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny. Zagotuj.
  7. Zestaw z ognia, zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sito, aby nie było pesteczek.
  8. Mus dobrze schłodź. Wymieszaj ze sztywną pianą z białka.
  9. Na zamrożony jogurt wlej po porcji musu truskawkowego, a na nim umieść warstewkę pozostałego jogurtu.
  10. W każdą porcję deseru wbij patyczek do lodów.
  11. Pojemniczki ponownie wstaw do zamrażalnika.
  12. Zamrażaj 5 godzin.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Sprawdź inne letnie przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
KTOŚ566/rok temu
BYŁ BARDZO DOBRE MI SMAKOWAŁO POLECAM