Czereśnie pod pierzynką

Przepyszna kruszonka - deser o nazwie crumble!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Czereśnie pod pierzynką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 70 dag twardych czereśni  
  • masło do formy  
  • szczypta mielonego cynamonu  
  • 10 dag mąki pszennej  
  • 5 dag otrąb, np. żytnich
  • 6 łyżek cukru  
  • 10 dag masła
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na czereśnie pod kruszonką!

  1. Czereśnie dokładnie umyj, wydryluj, osącz.
  2. Niewielką foremkę (najlepiej ceramiczną, żaroodporną) wysmaruj masłem.
  3. Ułóż w niej owoce, oprósz cynamonem.
  4. Z mąki, otrąb, cukru i masła przygotuj kruszonkę.
  5. W palcach formuj niewielkie grudki ciasta, posyp nimi przygotowane owoce.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
  7. Włóż do niego formę z deserem, piecz około 45 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
  8. Crumble podawaj na ciepło, np. z sosem waniliowym, lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Zobacz inne przepisy z czereśniami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
ere/rok temu
wow, czereśnie pod kruszonką!!!!