Ciasto czekoladowe z chili

Czekoladowy smak połączony z lekką nutką ostrego chili...

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto czekoladowe z chili
STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag czekolady deserowej (półsłodkiej)
  • 22 dag masła
  • 9 dag cukru
  • 2 łyżki brandy lub likieru wiśniowego
  • 5 dużych jajek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • po 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili i proszku do pieczenia
Ciasto jogurtowe z twarożkiem i brzoskwiniami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Czekoladę i masło pokrój, umieść w rondlu. Dosyp cukier i mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się stopią. Połączą w gładką masę. Lekko przestudź. Wymieszaj z brandy, proszkiem do pieczenia i chili.
  2. Jajka ubij na gęsty krem, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawaj mąkę. Dalej mieszając (mikserem na najniższych obrotach), dolewaj cienkim strumieniem masę czekoladową.
  3. Tortownicę nasmaruj tłuszczem. Spód wyłóż pergaminem i też natłuść. Spód i boki tortownicy szczelnie obwiń folią aluminiową, aby do środka nie nalała się woda. Tortownicę napełnij masą na ciasto czekoladowe. Wstaw do większej blaszki. Nalej wodę na wysokość 2 cm. Blachy wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w temp. 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)