Ciasto biszkoptowe z żurawiną

Charakterystyczny smak żurawiny i delikatny biszkopt - kompozycja idealna.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto biszkoptowe z żurawiną
serwis prasowy
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 jaj
ek
  • szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • tłuszcz i bułka tarta (do wyłożenia blachy)
  • cukier puder (do posypania)
Imbirowa kruszonka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Jajka ubij z cukrem.
2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko ostrożnie wymieszaj.
3. Wlej olej, aromat waniliowy i ponownie wymieszaj.
4. Ciasto wylej na natłuszczoną i posypaną bułka tartą blachę.
5. Posyp ciasto żurawiną (nie martw się, że część wpadnie do środka!).
6. Piecz w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut.
7. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Materiały prasowe, Bakalland
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Bardzo okrojony opis sposobu przygotowania. Osoby, które nie zajmują się często wypiekami i nie znają dokładnych 'zasad' (czyt. ja), zabierając się do tego wedle opisu, to wychodzi jakieś nie wiadomo co, czego się nie da zjeść i wstyd podać gościom. Jajka przy biszkopcie muszą być ubite na białą masę, 3/4 szkl. cukru to jednak za dużo, bo biszkopt wyszedł słodki, bez posypywania go dodatkowo cukrem pudrem. Dodam, że przydałoby się podanie wymiarów blachy, do której gotową masę wylejemy, bo żeby starczyło pół szklanki żurawiny, na pokrycie dokładnie biszkoptu, to musi byc ona dośc mała.