Chałka drożdżowa

Możesz ją również udekorować lukrem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Chałka drożdżowa
serwis prasowy Dr Oetker
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml wody (ciepłej)
Do smarowania:
  • 1 jajko
  • 6 łyżek wody
Kruszonka:
  • 80 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 50 g masła
Łososiowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chałkę drożdżową!
Roztop i przestudź masło.

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.
  2. Do suchych składników dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione masło i zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić.
  3. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
  4. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 4 części.
  5. Z jednej części utocz 3 wałeczki, a następnie spleć w warkocz, podwijając końce pod spód.
  6. Z pozostałych części ciasta również stwórz warkocze.
  7. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.
  8. Warkocze ułóż na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia,  przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
  9. Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.
  10. Możesz je posypać makiem lub kruszonką zagniecioną z mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego.
  11. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.
Materiały prasowe, Dr Oetker

Zobacz też przepisy na babki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)