Bita śmietana

Kto się jej oprze? Pomimo swej niewątpliwej kaloryczności jest bardzo lubiana przez małych i dużych łakomczuchów. To chyba najprostszy i najszybszy do przygotowania deser na zimno – wystarczy ubić śmietanę z odrobiną cukru, dodać na przykład sezonowe owoce i już mamy gotowe pyszne słodkie „małe co nieco”.

Kto się jej oprze? Pomimo swej niewątpliwej kaloryczności jest bardzo lubiana przez małych i dużych łakomczuchów. To chyba najprostszy i najszybszy do przygotowania deser na zimno – wystarczy ubić śmietanę z odrobiną cukru, dodać na przykład sezonowe owoce i już mamy gotowe pyszne słodkie „małe co nieco”.

Aby dobrze ubić śmietanę na słodki, sztywny, biały puch należy przygotować:
  • 100 ml świeżej śmietanki kremówki,
  • 70 g cukru pudru,
  • elektryczny mikser,
  •  miseczkę
Bita śmietana
Bita śmietana będzie doskonała w smaku i w formie jeśli dodatkowo zastosujemy się do paru przykazań:
  • Na godzinę przed ubijaniem śmietany włóż ją do lodówki na najwyższą, a zarazem najzimniejszą półkę.
  • Do lodówki włóż także końcówki od miksera, którymi będziesz ubijać śmietanę i miseczkę.
  • Przelej śmietankę do miski i zacznij ubijanie mikserem zaczynając od wolnej szybkości i po około 30 sekundach przechodząc do najszybszej.
  • Na chwilę przed tym, aż śmietana będzie gotowa wsyp do niej cukier puder i dokończ ubijanie.
  • Gotową bitą śmietanę serwujemy natychmiast po przygotowaniu.
  • Można ją przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę.
Bitą śmietanę możemy wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Stosuje się ją na przykład jako:
  • wypełnienie do bignè,
  • dodatek do lodów, galaretek, budyniów, kisieli i innych kremowych deserów,
  • ozdobę do małych ciasteczek z kruchego ciasta,
  • bazę do deseru ze świeżych owoców (np. truskawek),
  • dekorację do tortów i do lekkich biszkoptowych wypieków,
  • jej słoną wersję dodaje się na przykład do wędzonego łososia.
Aby nadać bitej śmietanie ciekawego i oryginalnego wyglądu podczas jej ubijania można dodać do niej odrobinę barwnika spożywczego w proszku w dowolnym kolorze.
Łącząc bitą śmietanę z innymi produktami możemy uzyskać ciekawe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne desery. Oto parę przykładów kremów na bazie bitej śmietany.

Bita śmietana i serek mascarpone – wymieszać serek mascarpone z bitą śmietaną z cukrem w proporcji 1:2.

Bita śmietana i czekolada – wymieszać bitą śmietanę z roztopioną i ostudzoną czekoladą (białą lub mleczną).

Bita śmietana i kawa – do ubitej z cukrem pudrem śmietany możemy dodać małą łyżeczkę rozpuszczalnej kawy nadając jej kawowego smaku.

Bita śmietana i miód – zamiast cukru, pod koniec ubijania możemy dodać do bitej śmietany płynny miód. Tak otrzymana bita śmietana doskonale pasuje z posypką ze zmielonych orzechów włoskich.

Anna Łyczko Borghi
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/5 lat temu
Najzimniejsza półka w lodówce, to półka najniższa. Fizyka. klasa VI szkoły podstawowej: ciepło "idzie" do góry, czyli zimno ku dołowi.
/3 lata temu
ale teraz napisałaś co wiedziałaś... Najniższa półka w lodówce ma najniższą temperaturę i dlatego warzywa i owoce trzymamy na dole. Jeśli nie wiesz to nie pouczaj.
/rok temu
Dokladnie to samo mialam napisac :)
POKAŻ KOMENTARZE (5)