Biszkoptowy przekładaniec ze śliwkami

Pyszny krem i kuszące owoce!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkoptowy przekładaniec ze śliwkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 9 białek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1,5 torebki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie:
  • pół słoiczka dżemu
  • 20 dag śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon
  • szklanka kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżka cukru pudru
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto biszkoptowe ze śliwkami!

  1. Białka ubij na sztywno.
  2. Mąkę przesiej z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia bezpośrednio na pianę, delikatnie wymieszaj.
  3. Foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą.
  4. Przelej do niej ciasto, piecz około 35 minut w 190°C.
  5. Biszkopt przekrój na pół, przełóż dżemem.
  6. Śliwki wydryluj, duś z cukrem i cynamonem około 5 minut.
  7. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
  8. Mascarpone utrzyj z sokiem, skórką z cytryny i cukrem pudrem, połącz z z kremówką.
  9. Ciasto posmaruj kremem, obłóż duszonymi śliwkami.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
ciasto biszkoptowe ze śliwkami jest spoko, ale ja wolę drożdżowe