Bezowa rolada z kawą

Kuszący i wyrafinowany deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Bezowa rolada z kawą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Krem:
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 20 dag masła
  • 1-2 łyżki likieru kawowego
Beza:
  • 6 białek jaj
  • 22 dag cukru
  • łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobno mielonej kawy
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bezową roladę z kawą!

  1. Żółtka ubij na parze z cukrem, kawą rozpuszczalną i mieloną.
  2. Miękkie masło utrzyj, w trakcie dodając żółtka i likier.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli.
  4. Dodaj cukier i ocet, ubij na lśniącą pianę.
  5. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj pianę.
  6. Piecz 10 minut w 160°C z termoobiegiem, a potem 12 minut w 140°C.
  7. Trzymaj 5 min przy uchylonych drzwiczkach. Blachę wyjmij, bezę ostudź.
  8. Wierzch bezy obficie oprósz cukrem pudrem, przykryj papierem do pieczenia.
  9. Odwróć przy pomocy dużej deski, usuń papier, posyp kawą.
  10. Rozsmaruj miękki krem, zwiń roladę.
  11. Owiń papierem, odstaw do lodówki na 3 godziny.
  12. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz też przepisy na torty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)