Babeczki daktylowe z sosem waniliowym

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, ...
/ 17.07.2018 15:08

Składniki

  • Babeczki daktylowe z sosem waniliowym

    300 g suszonych daktyli
  • 100 g masła
  • 250 g mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1laska wanilii Kotányi
  • 0,5 łyżeczki cynamonu Kotányi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sos waniliowy

  • 4 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
  • 1 laska wanilii Kotányi
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek. Piec ok. 35 minut
w temperaturze 180°C

Sos:

Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na jednolitą masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Fot. Kotányi Polonia Sp. z o.o.

Redakcja poleca

REKLAMA