BABECZKI CZEKOLADOWE: babeczki czekoladowe fit i inne

czekoladowe babeczki fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Babeczki czekoladowe to znakomity deser w minimalistycznej wersji dla każdego – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 18.05.2017 14:44
czekoladowe babeczki fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Babeczki czekoladowe wypiekane w papilotkach to ciekawy pomysł na słodki prezent na zbliżający się Dzień Mamy. Przygotowywane na bazie kakao, z czekoladowymi drażetkami lub czekoladą mleczną zachwycają smakiem. W wersji fit doskonale komponują się z malinami lub bananami, dzięki czemu są wilgotne i delikatne. Sprawdź nasze przepisy na babeczki czekoladowe!

Babeczki czekoladowe fit: przepis

Oto składniki na babeczki czekoladowe fit:

  • puszka cieciorki
  • 4 jajka
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki dropsów czekoladowych

Jak zrobić babeczki czekoladowe fit?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i smarujemy blachę na muffinki olejem i wykładamy bułką tartą. W innej wersji możemy wyłożyć papilotkami. Do blendera wkładamy cieciorkę, jajka, miód, kakao, sodę oczyszczoną i olej kokosowy. Wszystko dokładnie miksujemy na gładko. Wylewamy masę do papilotek. Do każdej babeczki wrzucamy parę drażetek czekoladowych. Pieczemy przez 20 minut do suchego patyczka. Tak przygotowane babeczki czekoladowe idealnie smakują jako lekki deser dla najmłodszych.

Babeczki czekoladowe z malinami: przepis

Oto składniki na babeczki czekoladowe z malinami:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka dropsów czekoladowych
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • szklanka jogurtu greckiego
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki czekolady mlecznej
  • szklanka świeżych malin

Jak zrobić babeczki czekoladowe z malinami?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wykładamy blachę do pieczenia papilotkami. W pierwszej misce miksujemy mąkę, cukier, odrobinę drażetek czekoladowych, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej ubijamy jajka, jogurt, mleko oraz olej. Łączymy suche składniki z mokrymi i wlewamy masę do papilotek. W każdej układamy świeże maliny. Pieczemy przez 20 minut do suchego patyczka. Babeczki czekoladowe najlepiej podawać z sosem czekoladowym.

Babeczki czekoladowe z bananami: przepis

Oto składniki na babeczki czekoladowe z bananami:

  • 4 dojrzałe banany
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Jak zrobić babeczki czekoladowe z bananami?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wykładamy blachę do pieczenia papilotkami. Miksujemy banany w blenderze razem z olejem i cukrem. Mieszamy w misce mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną i dokładamy do masy bananowej. Przekładamy do papilotek i pieczemy przez 20-25 minut. Tak przyrządzone babeczki czekoladowe doskonale smakują z dodatkiem bitej śmietany.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA