Przygotowanie: 30 min
Składniki na 8–10 porcji:
- 50 dag mąki
- szklanka mleka
- 6 dag drożdży
- 4 żółtka
- pół kostki masła
- 10 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- szklanka wiśni z konfitury
- po 10 dag suszonych moreli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- masło i tarta bułka do formy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, rozpuść w letnim mleku i wymieszaj z połową szklanki mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodaj żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym, resztę mąki, skórkę otartą z cytryny i sól. Wyrób ciasto. Wlej roztopione, ostudzone masło. Ponownie wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Wiśnie osącz, podsusz w piekarniku. Morele namocz (10–20 minut) w letniej wodzie, osącz, posiekaj. Figi i smażoną skórkę pomarańczową posiekaj.
3. Ciasto znowu zagnieć i podziel na 3 części. Formę na babę wysmaruj masłem, obsyp tartą bułką. Na dnie ułóż część ciasta. Posyp połową bakalii. Przykryj bakalie warstwą ciasta i obsyp resztą bakalii. Nakryj pozostałym ciastem. Odstaw do wyrośnięcia.
4. Piecz 50 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.