POLECAMY

Austriacki strudel

Od tego czy strudel będzie słodki lub wytrawny zależy jego nadzienie. Możgą to być owoce, twaróg, mięso, warzywa czy kasza gryczana.

DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • 200 ml letniej wody

Na farsz:

  • 75 dag jabłek
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 5 dag cukru i bułki tartej
  • 10 dag stopionego masła
Przygotowanie:
  1. Zagnieć luźne, gładkie ciasto. Przykryj je miską, odstaw na godzinę.
  2. Ciasto na strudel rozciągaj rękoma posypanymi mąką, aż stanie się niemal przezroczyste.
  3. Jabłka pokrój w plasterki, wymieszaj z rodzynkami, cynamonem i cukrem.
  4. Ciasto na strudel posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Wyłóż farsz, zwiń, połóż na posmarowanej masłem blasze. Polej resztą masła. Piecz ok. 40 min w temp. 190 st. C.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)