Austriacki strudel

Od tego czy strudel będzie słodki lub wytrawny zależy jego nadzienie. Możgą to być owoce, twaróg, mięso, warzywa czy kasza gryczana.

DRUKUJ PRZEPIS
Austriacki strudel
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • 200 ml letniej wody

Na farsz:

  • 75 dag jabłek
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 5 dag cukru i bułki tartej
  • 10 dag stopionego masła
Muffiny z cebulką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Zagnieć luźne, gładkie ciasto. Przykryj je miską, odstaw na godzinę.
  2. Ciasto na strudel rozciągaj rękoma posypanymi mąką, aż stanie się niemal przezroczyste.
  3. Jabłka pokrój w plasterki, wymieszaj z rodzynkami, cynamonem i cukrem.
  4. Ciasto na strudel posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Wyłóż farsz, zwiń, połóż na posmarowanej masłem blasze. Polej resztą masła. Piecz ok. 40 min w temp. 190 st. C.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)