Przekąski z jajek

Jajka ugotowane na twardo stanowią świetną przekąskę na przyjęcie. Wystarczy je przekroić, ułożyć na liściach sałaty, udekorować kleksem majonezu. Przystawka taka smakuje wszystkim i efektownie wygląda.
/ 15.03.2013 07:31

Jajka ugotowane na twardo stanowią świetną przekąskę na przyjęcie. Wystarczy je przekroić, ułożyć na liściach sałaty, udekorować kleksem majonezu. Przystawka taka smakuje wszystkim i efektownie wygląda.

Przekąski z jajek

Jajka na twardo można podać również w wersji faszerowanej. Z jajek wydrąża się żółtka i nadziewa białka masą z warzyw, wędlin, a nawet ryb.

Kilka cennych rad dotyczących gotowania jajek znajdziecie w artykule: Jak gotować jajka?

Pamiętajmy, że serwując jajka na twardo, muszą one być bezwzględnie świeże. Do gotowania najlepiej używać jajek kilkudniowych, wówczas nie ma problemu z ich obieraniem, skorupka ładnie odchodzi od jajka i po obraniu ładnie wyglądają.

Jajka na twardo gotujemy przez około 8-10 minut od momentu zagotowania. Bezpośrednio po ugotowaniu wkładamy jajka do zimnej wody, dzięki czemu nie powstanie przy żółtku sina otoczka, która nadaje nie tylko nieprzyjemny wygląda, ale i zapach.

A poniżej znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na przystawki z jajek.

 

Jajka nadziewane rybą

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

  • łosoś wędzony 15 dag

     

  • jajka 6 sztuk
  • majonez 4 łyżki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • liście sałaty 6 sztuk

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekroić na połówki. Wyciągnąć żółtka, zmiksować z 10 dag łososia oraz majonezem, doprawić do smaku. Napełnić farszem połówki jajek. Resztę 5 dag łososia drobniutko pokroić i położyć na każdej połówce jajka. Podawać na liściach sałaty.

Przekąski z jajek

Jajka faszerowane makrelą wędzoną

Składniki:

  • 5–6 jaj ugotowanych na twardo
  • 10 dag wędzonej makreli
  • 3–4 marynowane grzybki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • kilka liści sałaty
  • 1/2 kolorowej papryki
  • po kilka rzodkiewek i gałązek natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jaja obierz, przekrój wzdłuż na połowy, wyjmij żółtka. Rybę oczyść z ości. Do żółtek dodaj rybę, posiekane grzybki, część drobno pokrojonej papryki, majonez, łyżkę szczypiorku.

Przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Białka napełnij masą, ułóż na półmisku, udekoruj pozostałymi warzywami.

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Składniki:

  • 6 jajek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 70 g majonezu,
  • 4 małe ogórki korniszony,
  • pieprz,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić wzdłuż, wyciągając z nich żółtka. Odlać zalewę z puszki tuńczyka i zmiksować razem: tuńczyka, żółtka, ogórki. Popieprzyć otrzymaną pastę i zmieszać z majonezem. Za pomocą kuchennej strzykawki napełnić pastą jajka i udekorować natką pietruszki.

 

Jajka nadziewane warzywami

Jajka faszerowane rzeżuchą

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypiorek, rzeżucha,
  • 2 niewielkie ogórki konserwowe,
  • 4 rzodkiewki,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki. Ze skorupek wyjąć białka i żółtka. Pokroić w drobną kostkę.

Szczypiorek, rzeżuchę, ogórki i rzodkiewki drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Masą napełnić skorupki.

Przekąski z jajek

Jajka nadziewane warzywami i fetą

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 1/2 op. fety
  • cebula czerwona
  • 4 korniszony
  • papryka czerwona
  • szczypiorek
  • oliwa
  • sól, pieprz kolorowy
  • majonez

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka obieramy przekrawamy i wyciągamy żółtka. Żółtka miksujemy razem z fetą, dodajemy posiekany szczypiorek, drobno pokrojone ogórki i paprykę. Wszystko mieszamy kropimy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i nakładamy do jajek. Ozdabiamy majonezem.

Jajka nadziewane sałatką jarzynową

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 kiszony ogórek
  • marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1 duży ziemniak
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę, z rozciętych połówek wyjąć żółtka. Groszek osączyć z zalewy.

Ugotowane warzywa, ogórek, por i żółtka pokroić w drobną kostkę, dodać groszek, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku, wierzch jajek udekorować rzeżuchą lub koperkiem.

 

Jajka nadziewane wędlinami

Jajka nadziewane szynką drobiową

Składniki:

  • 6 jajek
  • 10 dkg szynki drobiowej
  • majonez
  • łyżka musztardy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pól, wyjąć żółtka i rozetrzeć z majonezem. Bardzo drobno posiekać wędlinę, dodać do utartych żółtek. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku sola, pieprzem, musztardą, dobrze utrzeć. Napełnić białka, udekorować.

Przekąski z jajek

Jajka nadziewane wędzonym kurczakiem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • kawałek wędzonego kurczaka
  • ogórek konserwowy
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojonym kurczakiem, drobno pokrojonym ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.

Jajka nadziewane parówką

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • parówka
  • papryka konserwowa
  • majonez
  • musztarda
  • rzeżucha
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę, z rozciętych połówek wyjąć żółtka.

Drobno pokrojoną parówkę utrzeć z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżeczką musztardy i 2 łyżkami majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy białka, układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA