Kapusta duszona z kminkiem

Kapusta duszona z kminkiem to wegetariańskie danie jednogarnkowe, które może być fantastycznym daniem obiadowym. Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Kapusta duszona z kminkiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • główka młodej kapusty włoskiej lub białej
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • szklanka bulionu
  • pół łyżeczki kminku
  • pół cytryny
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Wigilijna kapusta z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Główkę kapusty pokroić w ćwiartki, usunąć głąb, dość grubo poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, gotować bez przykrycia, aż przestanie być sztywna. Odlać wodę, dokładnie odsączyć.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w paski lub talarki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło, zrumienić na nim cebulę. Dodać marchew i kapustę, mieszając chwilę przesmażyć. Zalać gorącym bulionem, dodać kminek, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przy uchylonej pokrywce, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem (zamiast soku z cytryny na początku duszenia można dodać 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego).
  3. Wymieszać z posiekanym koperkiem (można też zaprawić mąką przesmażoną na maśle) i dusić jeszcze kilka minut. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)