Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 75 dag mielonej łopatki
- 3 kolorowe papryki
- cebula pokrojona w kostkę
- jajko
- kajzerka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki
- posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka tymianku
- papryka: słodka i ostra
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę oczyść, wykrój część głąba. Gotuj 5 min we wrzątku, przestudź. Na oleju podsmaż cebulę z papryką. Kajzerkę namocz w wodzie, odciśnij. Mięso włóż do miski, dodaj jajko, kajzerkę i warzywa. Wsyp zioła, czosnek, sól, pieprz i mieloną paprykę. Wyrób masę.
- Kilka liści kapusty odwiń, wykrój część środka. Farszem wypełnij środek kapusty i przestrzenie między odwiniętymi liśćmi. Kapustę zawiń w gazę, włóż do garnka z gorącą wodą. Gotuj pod przykryciem około 45 min.