Jak zagęścić zupę - 4 sposoby

Jak zagęścić zupę fot. Fotolia
Sprawdzone przez nasze babcie.
/ 04.03.2015 05:03
Jak zagęścić zupę fot. Fotolia
Wodnistą zupę można zagęścić, dodając do niej:
  1. Zasmażkę mąkę przysmaża się na maśle, wlewa do zupy 
i – mieszając – chwilę gotuje.
  2. Rozrobioną mąkę – 23 łyżki mąki miesza się ze śmietaną lub wodą i mieszając wlewa do zupy;
  3. Żółtko (idealne do zup-kremów) – trzeba je roztrzepać w misce i domieszać do niego 2-3 łyżki zupy. Następnie, cały czas mieszając, dodaje się je do gorącej zupy. Trzeba uważać, by zupa się nie zagotowała, bo wtedy żółtko się zetnie;
  4. Trochę puree ziemniaczanego (może być z torebki) lub surowy starty ziemniak.

Przeczytaj także:

Redakcja poleca

REKLAMA