Biotyna - co to takiego?
Biotyną nazywamy nietrwały związek chemiczny, który jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury, promienie UV, kontakt z wodą czy z tlenem. W jego składzie odnajdujemy siarkę, która jest niezwykle ważny elementem budującym aminokwasy (a te z kolei budują białka zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu).Biotynę znamy również pod inną nazwą - witaminą H czy witaminą B7.
Biotyna - działanie
Jak się okazuje - biotyna ma bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu. Dlaczego? Bowiem w znaczny sposób wpływa na jakość naszej skóry, włosów i paznokci, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i stawów, poprawia nastrój oraz usprawnia przemianę glukozy.Biotyna - gdzie szukać?
Niestety - choć biotyna znajduje się w wielu produktach spożywczych - występuje w drobnych ilościach. Aby uzupełnić dietę w ten związek do codziennego menu powinniśmy włączyć:- wątróbkę wołową
- drożdże piwne
- mąkę sojową
- żółtka jaj
- orzechy włoskie
- orzechy ziemne
- sardynki
- migdały
- grzyby