Pieczywo - wszystko, co trzeba wiedzieć

pieczywo fot. Fotolia
Chleb biały czy razowy, pszenna bułeczka czy grahamka? Zobacz, czym różnią się chleby od bułek i przekonaj się, czy wszystkie są tak samo dobre.
/ 19.04.2013 15:03
pieczywo fot. Fotolia

Pieczywo to produkt, który je się codziennie. Dzięki niemu łatwo i szybko można przygotować posiłek, np. śniadanie. W każdym sklepie znajdziesz co najmniej kilka jego rodzajów. Tylko czy różne chleby i bułki są tak samo wartościowe? Jak to sprawdzić?

1. Pieczywo dostarcza sporo energii

Produkty zbożowe, w tym kasze, makarony, ryż , a także chleb i bułki, to podstawa piramidy żywienia i ważne źródło energii. Oprócz skrobi największym ich bogactwem jest białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B. Z białka organizm buduje nowe komórki, błonnik wspomaga pracę przewodu pokarmowego, a od witamin z grupy B zależy m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Produkty zbożowe powinny być składnikiem co najmniej trzech posiłków dziennie.

2. Można je piec z różnych rodzajów mąki

Pieczywo różni się smakiem, wyglądem, ale głównie tym, z czego jest wypiekane. Najbardziej wartościowa jest mąka z pełnego przemiału (żytnia lub pszenna), z której piecze się chleb razowy. Białe bułeczki i chleb z oczyszczonej mąki mają mniej błonnika, witamin z grupy B i mikroelementów.

3. Niektóre gatunki powodują reakcje niepożądane

Najczęstszą przyczyną jest gluten, który znajduje się w niektórych zbożach. To białko roślinne, które nadaje wypiekom odpowiednią strukturę i sprężystość. Bywa też przyczyną alergii lub trwałej nietolerancji (celiakia). Najczęstszym objawem alergii pokarmowej jest wysypka i biegunka. Pieczywo bezglutenowe można kupić w specjalistycznych piekarniach i sklepach ze zdrową żywnością. Zwykle produkty te oznaczone są przekreślonym kłosem.

4. Pieczywo bywa barwione karmelem

Nie każdy ciemny chleb jest razowy. Czasem jest tylko barwiony karmelem. Pieczywo razowe jest dość ciężkie, wilgotne. Dzięki dodatkowi nasion (np. dyni, słonecznika) staje się bardziej wartościowe.

5. Często zawiera substancje dodatkowe

Do wypieku dobrej jakości chleba lub bułek nie trzeba używać substancji dodatkowych – wystarczy tradycyjny zakwas lub drożdże. Jednak w masowej produkcji do pieczywa często dodawane są polepszacze, konserwanty czy środki antypleśniowe, których w diecie trzeba unikać. Dlatego czytaj etykiety. I nie kupuj nienaturalnie wyrośniętych bułek czy chleba – prawdopodobnie zawierają środki spulchniające. 

6. Dodatek ziaren zwiększa wartość pieczywa

Najczęściej dodatek ziaren, np. słonecznika, dyni, soi, a nawet owoców czy warzyw, np. śliwek, suszonych pomidorów, oliwek, ma ciemne pieczywo. To zwiększa jego wartość odżywczą.

7. Chleb łatwo pleśnieje

Chleb przechowuj nie za długo, najwyżej kilka dni, najlepiej w pojemniku na pieczywo, raczej nie w woreczku foliowym, bo w nim łatwo pleśnieje. Regularnie czyść i wietrz pojemnik, bo okruszki też mogą się psuć, a zarodniki pleśni będą się wtedy w nim unosić.

8. Spośród jakich rodzajów chleba możesz wybierać?

Biały chleb Piecze się go z oczyszczonej żytniej lub mieszanej (pszenno-żytnia) mąki, jest najpopularniejszy, ale najmniej wartościowy, często zawiera polepszacze.
Kajzerka Takie bułeczki powstają z oczyszczonej pszennej mąki, często z dodatkiem z polepszaczy, warto wybierać te mniej wyrośnięte.
Graham Pieczony jest z mąki pszennej z pełnego przemiału, jest delikatniejszy niż chleb razowy i tak samo wartościowy, zalecany dla małych dzieci.
Sitek Bazą dla niego jest mąka mieszana pszenno-żytnia, częściowo oczyszczona, to chleb dużo bardziej wartościowy niż pszenne bułeczki.
Razowy Powstaje z mąki żytniej z pełnego przemiału (razowej), to jedno z najzdrowszych rodzajów pieczywa, zawiera dużo błonnika i składników mineralnych.
Ciabatta Piecze się ją z oczyszczonej pszennej mąki, na zaczynie drożdżowym, dlatego jest porowata w środku.
Chleb z ziarnami Jego głównym składnikiem jest mąka pszenna nieoczyszczona lub żytnia albo mieszana, zaś dodatek ziaren wzbogaca go w błonnik, witaminy, jak również składniki mineralne. 
Tostowy Powstaje zwykle z mąki pszennej lub żytniej oczyszczonej, może zawierać polepszacze i środek antypleśniowy, więc lepiej nie podawać go małym dzieciom. Niektóre rodzaje zawierają ziarna.
Chlebek chrupki To produkt wysoko przetworzony. Jest ciężkostrawny. Od zwykłego chleba różni się zawartością wody, witamin i składników mineralnych.

Redakcja poleca

REKLAMA