Miód - rodzaje i właściwości

miód fot. Fotolia
Czaruje smakiem, zniewala zapachem, leczy i łagodzi. Miód to jeden z najwspanialszych skarbów, jaki dała nam natura. Poznaj jego właściwości!
/ 07.01.2013 16:00
miód fot. Fotolia

Właściwości odżywcze miodu

Miód to źródło cukrów prostych, które doskonale są przyswajane przez organizm. Właśnie dlatego jego łyżeczka w kilka chwil stawia na nogi. Ale to nie wszystko. Zawiera również kwasy organiczne, a także enzymy, białko oraz silną substancję bakteriobójczą – inhibinę. W miodzie znajdziesz również witaminy - przede wszystkim z grupy B, a także A, C i K oraz cenne aminokwasy i minerały (np. żelazo, magnez, mangan).

Jaki miód wybierać oraz jak go przechowywać?

Najcenniejszy jest świeży miód. Ale jeśli odpowiednio się go przechowuje, nie traci swoich właściwości nawet 2–3 lata. Trzymaj go w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w szklanym lub ceramicznym, szczelnie zamkniętym naczyniu, bo łatwo chłonie wilgoć i zapachy. Ponieważ miód nie jest tani, na rynku pojawia się dużo produktów go udających. Z tego powodu najlepiej kupuj go w znanych lub poleconych pasiekach. Pamiętaj – prawdziwy zawsze krystalizuje. Jeżeli masz wątpliwości co do jakości miodu, zrób test: nabierz miód na łyżeczkę i powoli wylej na talerz. Prawdziwy będzie lał się cienkim strumieniem, a na talerzu utworzy stożek. Sztuczny będzie kapał, a na talerzu rozleje się w „kałużę”.

Pamiętaj! Jeśli chcesz w pełni wykorzystać dobroczynne składniki miodu, nie podgrzewaj go powyżej 40 stopni – w wyższej temperaturze traci
lecznicze właściwości.

Pachnące ziołomiody

Ziołomiody to syropy z dodatkiem leczniczych ziół, które zostały przetworzone i zakonserwowane przez pszczoły. Wybrany syrop podaje się owadom, a one – traktując go jako zapas pokarmu – rozkładają zawarte w nim cukry złożone na cukry proste, upodobniając go w ten sposób do miodu. W czasie tego procesu pszczoły wzbogacają ziołomiód w cenne enzymy i składniki organiczne. Do popularnych ziołomiodów należą sosnowy (na przeziębienia), aloesowy (na choroby wątroby, rany), głogowy (na serce), tymiankowy (na kaszel).

6 najpopularniejszych rodzajów miodów

Wrzosowy
Jego aktywne składniki działają moczopędnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie – jest więc wykorzystywany w leczeniu chorób nerek, jamy ustnej i przeziębień.

Spadziowy
Wzmacnia serce i poprawia krążenie. Skuteczny przy chorobach dróg oddechowych. Ma najwięcej mikroelementów i pierwiastków śladowych.

Rzepakowy
Wspomaga leczenie stanów zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i przewodu pokarmowego. Ma silne właściwości odtruwające i stymulujące przemianę materii.

Akacjowy
Polecany alergikom z racji najmniejszej zawartości pyłków ze wszystkich miodów. Pomocny w nadkwasocie i zaburzeniach przewodu pokarmowego.

Gryczany
Sprawdza się w leczeniu nerwicy serca i żołądka. Odtruwa wątrobę. Skutecznie wspomaga leczenie chorób płuc i oskrzeli, a ponadto wzmacnia kości.

Lipowy
Polecany w stanach zapalnych oskrzeli i płuc. Regularnie spożywany, zapobiega przeziębieniom, anginie i zapaleniu zatok. Działa napotnie i przeciwgorączkowo.

Redakcja poleca

REKLAMA