Miody jasne: lipowy, akacjowy, wielokwiatowy czy rzepakowy są łagodne, z kwiatową nutą. Pasują więc do białych delikatnych mięs, sosów, deserów, napojów bezalkoholowych oraz niektórych nalewek i likierów.
Miody ciemne: spadziowy, gryczany, wrzosowy – ostre, wyraźne w smaku, nadają szczególny korzenny aromat ciastom, chlebom, ciemnym mięsom oraz miodom pitnym i wódkom.
Można z nich jednak korzystać według własnego gustu. Trzeba je tylko przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych naczyniach i chronić przed działaniem promieni słonecznych. Warto też wiedzieć, że wszystkie miody się krystalizują – świadczy to o ich wysokiej jakości.
Akacjowy
Bezbarwny lub o jasnosłomkowym kolorze. W smaku dość mdły, z wyraźną, wyczuwalną słodyczą. Jest rzadki, lejący się.
Lipowy
Bursztynowy, przechodzący w zielonkawy. Słodki, ale z lekką nutą goryczki, o wyraźnym kwiatowym zapachu. Ze wszystkich miodów nektarowych najbogatszy w cenne składniki.
Gryczany
Płynny, ciemny jak herbata, bywa czasem brunatny. Ma ostry, korzenny smak i swoisty, silny aromat.
Wielokwiatowy
To najbardziej popularna odmiana o barwie od jasnożółtej po ciemnoherbacianą. Może mieć różny smak w zależności od rodzaju kwiatów, z których powstał. Niezwykle łagodny i lekkostrawny.
Wrzosowy
Ma kolor ciemnobrunatny lub czerwonobrązowy. Jest ostry w smaku i zapachu.
Rzepakowy
Jasny, bardzo słodki. W smaku łagodny, lekko gorzkawy. Ma bardzo wyraźny aromat kwiatów rzepaku (nie przez wszystkich lubiany), który z czasem słabnie.
Koniczynowy
Pochodzi najczęściej z koniczyny białej. Jest jasny, łagodny, mdły w smaku. Ponieważ jest bardzo gęsty, krystalizuje się powoli.
Spadziowy
Bogatszy w składniki mineralne i droższy od miodów nektarowych. Spadź, z której powstaje, może pochodzić z drzew iglastych lub liściastych. Stąd kolor – ciemny z odcieniem zielonkawym lub szarym. Ma korzenny, nieco gorzkawy smak i wyraźny aromat.