Czekolada o intensywnym, różowym kolorze? Być może już wkrótce będziemy mogli kupić ją w sklepach. Uprzedzamy pytania: nie, jej odcień to nie efekt działania barwników – nowy rodzaj czekolady jest w pełni naturalny. A jaki piękny!
Jaki smak ma różowa czekolada?
„Ruby chocolate” to wyrób największego na świecie producenta i przetwórcy czekolady na świecie – Barry Callebaut. Jego szef wykonawczy, Antoine de Saint-Affrique, wyjaśnił, że wspomniany już różowy kolor bierze się z pudru pochodzącego ze sproszkowanych nasion kakaowca sprowadzanego z Brazylii, Ekwadoru oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.
O tej nietypowej czekoladzie niewiele jeszcze wiadomo – producent strzeże swojego przepisu i nie ma się co dziwić, w końcu specjaliści pracowali nad nim aż 13 lat. Zapewne, podobnie jak my, zastanawiacie się, czy różowa czekolada jest w ogóle smaczna. Podobno tak – jest nieco słodka, a nieco kwaśna i przypomina czerwone owoce jagodowe.
Kiedy „Ruby chocolate” pojawi się w sprzedaży? Nie wiadomo, chociaż przewiduje się, że być może już na przyszłe Walentynki. Miłośnicy czekolady już czekają na ten przełom – wszak ostatnie podobne wydarzenie miało miejsce blisko 90 lat temu, gdy w 1930 roku Nestle rozpoczęło sprzedaż batonów z białą czekoladą!
„Ruby” może zrewolucjonizować rynek cukierniczy na świecie – nie tylko pięknie wygląda, ale też (podobno) ma ciekawy i nietypowy smak. Chciałybyście jej spróbować?
Zobacz nasze 30 przepisów na pyszne desery z czekoladą