POLECAMY

Nowość: powstała różowa czekolada bez barwników. Jak smakuje?

Wiele wskazuje na to, że „Ruby chocolate” będzie przełomowym wydarzeniem w branży cukierniczej.

Marta Słupska / 2 miesiące temu
Nowość: powstała różowa czekolada bez barwników. Jak smakuje? fot. materiały prasowe Barry Callebaut

Czekolada o intensywnym, różowym kolorze? Być może już wkrótce będziemy mogli kupić ją w sklepach. Uprzedzamy pytania: nie, jej odcień to nie efekt działania barwników – nowy rodzaj czekolady jest w pełni naturalny. A jaki piękny!

Jaki smak ma różowa czekolada?

„Ruby chocolate” to wyrób największego na świecie producenta i przetwórcy czekolady na świecie – Barry Callebaut. Jego szef wykonawczy, Antoine de Saint-Affrique, wyjaśnił, że wspomniany już różowy kolor bierze się z pudru pochodzącego ze sproszkowanych nasion kakaowca sprowadzanego z Brazylii, Ekwadoru oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.

O tej nietypowej czekoladzie niewiele jeszcze wiadomo – producent strzeże swojego przepisu i nie ma się co dziwić, w końcu specjaliści pracowali nad nim aż 13 lat. Zapewne, podobnie jak my, zastanawiacie się, czy różowa czekolada jest w ogóle smaczna. Podobno tak – jest nieco słodka, a nieco kwaśna i przypomina czerwone owoce jagodowe.

Kiedy „Ruby chocolate” pojawi się w sprzedaży? Nie wiadomo, chociaż przewiduje się, że być może już na przyszłe Walentynki. Miłośnicy czekolady już czekają na ten przełom – wszak ostatnie podobne wydarzenie miało miejsce blisko 90 lat temu, gdy w 1930 roku Nestle rozpoczęło sprzedaż batonów z białą czekoladą!

„Ruby” może zrewolucjonizować rynek cukierniczy na świecie – nie tylko pięknie wygląda, ale też (podobno) ma ciekawy i nietypowy smak. Chciałybyście jej spróbować?

Zobacz nasze 30 przepisów na pyszne desery z czekoladą

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)