Wielkanocne jajka po polsku Magdy Gessler

Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na fenomenalne jajka po polsku! Zobacz!

fot. Jarosław Madejski
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

  1. Jajka kupujemy świeże, od chłopa albo z numerkiem 0 lub 1, czyli z wolnego chowu (1) lub ekologiczne (0).
  2. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Uduś do miękkości z łyżką masła i niewielką ilością wody, w której się moczyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź i drobno posiekaj.
  3. 8 jaj ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie. Przetnij wzdłuż na pół, starając się nie uszkodzić za bardzo skorupki. Najlepiej jest to robić bardzo ostrym nożem piłą. Można też trzymając jajko w dłoni, przeciąć je zdecydowanym ruchem przy pomocy ciężkiego, ostrego noża. Czynność wymaga zachowania ostrożności.
  4. Łyżeczką wyjmij jajka ze skorupek. Posiekaj, dodaj grzyby, umyty i posiekany koperek, resztę masła (stop je i wlej do masy)i rozmącone świeże jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Panieruj od strony farszu w bułce, smaż na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 9 jaj
  • 
50 g
 masło
  • 30 g
 prawdziwki suszone
  • koperek mały pęczek

  • 150 g bułka tarta
  • 
masło do smażenia
  • 
sól i pieprz do smaku
Magda Gessler
Oceń przepis 4 4 4 4 4 4 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: