Boki i spód tortownicy wysmaruj grubo masłem. Herbatniki rozkrusz, wsyp do tortownicy, obsyp dokładnie boki i spód. Ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki.
Żółtka ubij z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Kogel-mogel zmiksuj z dodawanym porcjami twarogiem i – na końcu – budyniem. Masę wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
Do przygotowanej formy włóż trzecią część masy serowej, obsyp wiśniami i przykryj resztą masy serowej. Wierzch wyrównaj.
Zrób polewę: jajko dobrze ubij z cukrem, wymieszaj z płatkami migdałowymi. Wierzch sernika przykryj migdałową masą.
Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 50 minut. Ostudź, wyjmij na paterę do ciast.