Ziemniaczana zapiekanka wielkanocna

Do zapiekanki wielkanocnej możesz użyć mrożonego szpinaku lub zastąpić go listkami botwinki.

fot. A. Rogalski
  • czas wykonania: 60min.
  • liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz z łupinek, a potem przeciśnij przez praskę. Dodaj 2 żółtka i masło. Przypraw gałką muszkatołową.
  2. Szpinak przebierz i umyj. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Odlej tłuszcz, a boczek wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
  3. Masę ziemniaczaną umieść w rękawie cukierniczym. Na blachę wyłożoną papierem wyciśnij 8 gniazdek. Napełnij je masą szpinakową. Pośrodku każdego gniazdka zrób wgłębienie i wbij jajko. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 75 dag mączystych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 50 dag listków szpinaku
  • 15 dag chudego boczku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • mielona słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Pani Domu
Oceń przepis 4 4 4 4 4 4 18 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: