Schab nadziewany kiełbasą

Kiełbasę możesz zastąpić suszonymi śliwkami. Po prostu włóż je w kieszeń w mięsie. Reszta przepisu bez zmian.

Schab nadziewany kiełbasą

Schab nadziewany kiełbasą

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: ok. 105 min

Przepis na 6 porcji:
- 1,5 kg schabu środkowego
- długie pętko mocno wędzonej kiełbasy
- 2 cebule pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju

Sposób wykonania:
1. Cebule obierz, opłucz, pokrój w dość cienkie plasterki. Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Długim, wąskim nożem zrób w nim kieszeń. Wsuń w nią wędzoną kiełbasę. 

2. Czosnek obierz, posiekaj. Mięso natrzyj czosnkiem, kminkiem, solą oraz szczyptą pieprzu. Ułóż na blasze, obłóż pokrojoną cebulą, polej olejem.

3. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Wstaw do niego mięso. Piecz godzinę i 45 minut, często polewając niewielką ilością wody. Podawaj z fasolką szparagową polaną roztopionym masłem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 5 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: