Składniki na żurek staropolski:
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- cebula, pietruszka, kawałek selera
- pół szklanki kremówki
- po łyżce kminku i majeranku
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 20 dag ugotowanej białej kiełbasy
- sól, pieprz
Sposób wykonania żurku:
- Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości.
- Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć.
- Do wywaru wlać zakwas, zagotować.
- Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
- Dolać śmietanę, włożyć boczek.
- Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy.
Zobacz również:
Smaczne i szybkie zupy - forum
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Zupa pomidorowa z ryżem - przepis
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Zupa pomidorowa z ryżem - przepis