Tarta z gruszkami, kremem czekoladowym i orzechami - przepis

Do tarty z gruszkami możesz użyć albo świeżych owoców, albo zdecydować się na te w syropie. Jeśli nie przepadasz za gorzką czekoladą, dodaj mleczną!
Weronika Kwaśniak / 28.08.2014 09:17
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z gruszkami, kremem czekoladowym i orzechami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 325 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 150 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 70 g cukru pudru,
  • 125 g masła,
  • żółtko,
  • 3 łyżki śmietany,
  • dowolne orzechy według uznania,
  • puszka gruszek w syropie lub kilka świeżych owoców.

Krem czekoladowy:

  • 5 żółtek,
  • 90 g cukru,
  • łyżka mąki,
  • 1/2 l mleka,
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto z gruszkami!

  1. Mąkę, cukier puder i kakao wymieszaj z zimnym masłem.
  2. Dodaj do masy żółtko i śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto, owiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 20 minut.
  4. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem.
  5. Rozłóż na cieście papier do pieczenia i coś, co obciąży tartę - np. groch.
  6. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach C.
  7. Jeśli używasz świeżych owoców, obierz je, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój. Owoce z puszki osącz z syropu.
  8. Orzechy drobno posiekaj.
  9. W rondelku zmiksuj żółtka z cukrem, wymieszaj masę z mąką.
  10. Miksując, wlewaj cieniutkim strumieniem gorące mleko.
  11. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Uważaj, aby nie przypalić kremu!
  12. Wymieszaj masę z roztopioną czekoladą. 
  13. Gorący krem wylej na tartę.
  14. Powciskaj w niego gruszki, posyp orzechami.
  15. Całość schłodź przez co najmniej kilka godzin przed podaniem.

Sprawdź inne przepisy:
Gruszki w rozmarynie
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Gruszki z nadzieniem żurawinowym

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA