Pierś z gęsi w czerwonym winie

Aromatyczna i soczysta pierś z gęsi - idealne danie obiadowe.

fot. Fotolia
  • liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

1. Pierś z gęsi umyj i osusz.
2. Natrzyj pierś przyprawami (ilość według uznania) i czosnkiem.
3. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
4. Mięso przesmaż na patelni, aż będzie lekko złotawe.
5. Zalej mięso czerwonym winem i duś jeszcze przez 15 minut.
6. Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • duża pierś z gęsi
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej
Publikacja:
Oceń przepis 5 5 5 5 5 5 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
smerfetka2013.11.20 17:08
pierś z gęsi jest bardzo soczysta i dużo smaczniejsza niż kurczak:)
kamela9902013.11.13 17:09
Nie mogę znaleźć dobrego przepisu na pierś z gęsi. Czy można pominąć czerwone wino?
bmwlejdi2013.11.13 15:32
pierś z gęsi nie jest taka smaczna jak kaczka!
fedyx1112013.11.13 14:25
A mi pierś z gęsi zawsze wychodzi za sucha:(
sedra2013.11.13 10:22
Pierś z gęsi jest dużo lepsza niż pierś z kurczaka!
Raport specjalny