Kotlety z kaszy jaglanej - przepis składniki i przygotowanie

Doskonałe dla alergików!
Weronika Kwaśniak / 17.05.2015 12:54
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z kaszy jaglanej - przepis składniki i przygotowanie
Liczba porcji: 3
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pół upieczonego lub ugotowanego batatu (około 150 g surowego bez skórki)
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (około 100 g suchej)
  • 1-2 łyżki mąki jaglanej lub ryżowej
  • sól morska lub himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub czarnuszka do smaku
  • olej roślinny lub masło klarowane (nie dla wegan) do smażenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kotlety z kaszy jaglanej!

  1. Batat myjemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C w opcji z termoobiegiem około 40 minut, studzimy, obieramy ze skórki.
  2. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy nią wstrząsamy, aby kasza się nie przypaliła.
  3. Gdy czujemy zapach kaszy, kończymy prażenie.
  4. Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
  5. Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 4 minuty (nie mieszamy!).
  6. Wyłączamy ogień, garnek pozostawiamy przykryty przez 10 minut, odkrywamy, odparowujemy kaszę.
  7. Ugotowaną, odparowaną kaszę łączymy z upieczonym batatem, dodajemy mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
  8. Z gotowej masy formujemy kotlety i rumienimy z każdej strony na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.
  9. Podajemy na gorąco z zieloną sałatą jako samodzielne danie lub jako wypełnienie roślinnych burgerów.

Wskazówki:

  • Zamiast batatów możemy dodać upieczoną dynię lub marchew, jeśli są dozwolone w diecie.
  • Do kotletów możemy dodać ulubione zielone warzywa czy zioła, np. jarmuż, szpinak, tymianek czy natkę pietruszki. Takie jaglane kotlety będą świetnym wypełnieniem wegetariańskich burgerów.

Od dietetyka:

  • Tak przygotowane kotlety dzięki kaszy i mące jaglanej są źródłem białka, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza. Witaminę A dostarczy batat.
  • Takie kotleciki możemy podać dzieciom w 3. roku życia.

Więcej dietetycznych przepisów znajdziecie w książce Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje"


Zobacz też nasze pomysły na dania z curry:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA