Składniki:
- pół upieczonego lub ugotowanego batatu (około 150 g surowego bez skórki)
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (około 100 g suchej)
- 1-2 łyżki mąki jaglanej lub ryżowej
- sól morska lub himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały lub czarnuszka do smaku
- olej roślinny lub masło klarowane (nie dla wegan) do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety z kaszy jaglanej!
- Batat myjemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C w opcji z termoobiegiem około 40 minut, studzimy, obieramy ze skórki.
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy nią wstrząsamy, aby kasza się nie przypaliła.
- Gdy czujemy zapach kaszy, kończymy prażenie.
- Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
- Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 4 minuty (nie mieszamy!).
- Wyłączamy ogień, garnek pozostawiamy przykryty przez 10 minut, odkrywamy, odparowujemy kaszę.
- Ugotowaną, odparowaną kaszę łączymy z upieczonym batatem, dodajemy mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
- Z gotowej masy formujemy kotlety i rumienimy z każdej strony na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.
- Podajemy na gorąco z zieloną sałatą jako samodzielne danie lub jako wypełnienie roślinnych burgerów.
Wskazówki:
- Zamiast batatów możemy dodać upieczoną dynię lub marchew, jeśli są dozwolone w diecie.
- Do kotletów możemy dodać ulubione zielone warzywa czy zioła, np. jarmuż, szpinak, tymianek czy natkę pietruszki. Takie jaglane kotlety będą świetnym wypełnieniem wegetariańskich burgerów.
Od dietetyka:
- Tak przygotowane kotlety dzięki kaszy i mące jaglanej są źródłem białka, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza. Witaminę A dostarczy batat.
- Takie kotleciki możemy podać dzieciom w 3. roku życia.
Więcej dietetycznych przepisów znajdziecie w książce Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje"