Tort naleśnikowy z mielonym mięsem

Każdą warstwę sosu mięsnego można posypać startym żółtym serem, a następnie cały tort zapiec ok. 10 min w temp. 180 st.
/ 09.11.2011 06:42

Przygotowanie ok. 60 min * 1 porcja – ok. 470 kcal


Składniki na 6 porcji:
- 250 dag mąki
- po szklance mleka i wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- po 1/2 łyżeczki soli i cukru
- łyżka oleju

Na farsz:

- 50 dag mięsa mielonego
- szklanka mrożonej włoszczyzny
- szklanka bulionu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag mozzarelli
- 2 gałązki rozmarynu
- zioła prowansalskie
- 2 pomidory
- cukier
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Składniki ciasta umieść w wysokim naczyniu, zmiksuj na gładko. Rozgrzej patelnię, nasmaruj olejem. Na patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzaj je po całym spodzie patelni i kolejno smaż złote naleśniki.

2. Gotowe placki ułóż w stosik, trzymaj w cieple, aby nie ostygły.

3. Na patelni na oleju podsmaż włoszczyznę. Dodaj mięso i mieszając smaż, aż będzie miało grudkowatą konsystencję. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, roztarty czosnek, zioła prowansalskie oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Duś 10 min.

4. Naleśniki przekładaj sosem mięsnym, kawałkami mozzarelli i plastrami pomidorów. Udekoruj rozmarynem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA