Przygotowanie 25 min * zapiekanie 50 min * 1 porcja – ok. 330 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 małe dynie
- 80 dag filetów ryby morskiej
- 5–7 ziemniaków
- 30 dag sera pleśniowego, np. lazur
- 1/2 pęczka natki
- sok z cytryny
- przyprawa do ryby
- olej
- 2 gałązki kolendry
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Posiekaj kolendrę i natkę, wymieszaj ze skórką startą z cytryny, sokiem z cytryny, mieloną papryką i łyżeczką przyprawy do ryby oraz solą, pieprzem i 2–3 łyżkami oleju. Do marynaty włóż rybę pokrojoną w dużą kostkę. Wymieszaj, odstaw na godzinę.
2. W tym czasie odetnij od dyni końcówki z ogonkami, wydrąż środki z pestkami. Dynie posól od wewnątrz.
3. Obierz ziemniaki, cienko pokrój, pokrusz ser. Wymieszaj z odsączoną z zalewy rybą.
4. Nadzieniem nafaszeruj dynie. Skrop masę zalewą, w której leżała ryba. Dynie wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok. 50 min w temperaturze 180 st. C.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Dynia nadziewana rybą i serem pleśniowym
Efektowne danie na halloweenową imprezę