Suflet z dyni zapiekany w małych dyniach

Jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak, może dynie zapiec z serem kozim.
Składniki na 4 porcje:
- 4 małe dynie
- 30 dag miąższu dyni
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- zmielona gałka muszkatołowa
- sól
- zmielony pieprz
- cynamon
- 1 serek mozzarella
- 1 łyżka oliwy

Obraną dynię, po usunięciu nasion, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka z wrzącą wodą i obgotowujemy około 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy masło w garnku na bardzo małym ogniu, wsypujemy mąkę, mieszamy przez chwilę i zdejmujemy garnek z ognia. Powoli wlewamy mleko, tak by powstała jednolita masa, przypominająca budyń. Do powstałego sosu dodajemy obgotowaną dynię oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Małe dynie dokładnie myjemy, odcinamy wierzchołki i wydrążamy środek, tworząc czarkę, do której nakładamy dyniowy krem, a na wierzch kładziemy plasterek sera mozarella. Dynie smarujemy na zewnątrz całe oliwą, by nie straciły koloru w czasie pieczenia. Układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Jeśli któraś nie stoi prosto, to podcinamy lekko jej spód tak, aby się nie przechylała, gdyż w przeciwnym razie zawartość wypłynie w czasie pieczenia.
Pieczemy 30 minut, w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło. Ilość nadzienia uzależniona jest od wielkości dyni. Ta proporcja jest przewidziana na 4 dynie, każda wielkości zaciśniętej pięści. Jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak, może dynie zapiec z serem kozim.

Przepis pochodzi z książki "Nakarmić duszę" Joli Słomy i Mirosława Trymbulaka, Wydawnictwo "CZERWONY SŁOŃ" Gdańsk 2003. Znajdziecie w niej 365 przepisów kuchni wegetariańskiej, z myślami na każdy dzień roku.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)