Przygotowanie i pieczenie ok. 100 min * 1 porcja – ok. 245 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 25 dag suszonych moreli
- puszka ananasa w syropie
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj solą, odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Morele dokładnie umyj w ciepłej wodzie, osącz. Zalej syropem z ananasa, odstaw na 2 godziny.
3. Ananas zmiksuj. Połącz z oliwą i białym pieprzem.
4. W schabie poprzecznie natnij 2 kieszenie. Natrzyj je pastą ananasową, a potem wypełnij osączonymi z zalewy morelami.
5. Mięso ułóż w brytfannie, polej obficie sosem.
6. Piecz ok. godziny w temperaturze 190 st. C, często polewając wytwarzającym się sosem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Schab faszerowany morelami
Podobną pieczeń przygotujesz z fileta z indyka. Najpierw zrumień mięso na patelni, a następnie piecz – jednak krócej, bo mięso drobiowe jest delikatniejsze.