Pulpety z płoci z cebulką - przepis

Podawaj pieczonymi z ziemniakami
/ 31.01.2013 12:33

Przygotowanie i gotowanie 50 min * 1 porcja – ok. 170 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 50 dag filetów z płoci lub innej ryby słodkowodnej (mogą być mrożone)
- 1 l wywaru z warzyw (może być z kostki)
- 1 cebula
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 białko
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki  albo koperek
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz

Sposób wykonania:
1. Filety opłucz, dokładnie osusz, pokrój, mrożonych nie rozmrażaj. Cebulę obierz, przekrój, zmiel razem z rybą w maszynce z sitkiem o dużych oczkach. 

2. Do rybnej masy dodaj białko – możesz je przedtem ubić (będzie bardziej puszysta), ale nie jest to konieczne – kaszę mannę, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

3. Uformuj z masy pulpety, obtocz w mące, włóż do wrzącego wywaru, doprowadź do ponownego wrzenia, gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.

4. Odcedź, osącz, posyp zieleniną, podaj z upieczonymi lub usmażonymi ziemniakami oraz surówką.

Zamiast cebuli możesz dodać do pulpetów włoszczyznę z wywaru i podać je z ziemniaczanym purée.

Redakcja poleca

REKLAMA