Strogonow - klasyczny przepis

Jest ktoś, kto nie lubi? Sprawdź przepis na pysznego strogonowa.

Strogonow
fot. Fotolia

Prosty przepis na strogonowa:

Składniki:

  • 1 kg polędwicy lub schabu bez kości (są najlepsze do strogonowa)
  • 50 dag pieczarek
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • chilli
  • zioła

Sposób przygotowania:


  1. Mięso pokroić w paseczki, oprószyć przyprawami i odstawić na godzinę (będzie bardziej miękkie, gdy skropi się je alkoholem).
  2. Pokroić pieczarki i cebulę. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć pieczarki, łyżką cedzakową przełożyć je do garnka, na tym samym tłuszczu usmażyć porcjami mięso oraz podsmażyć cebulę.
  3. Wymieszać składniki, zalać śmietaną oraz koncentratem rozprowadzonym wodą, przyprawić i posypać ziołami.
  4. Strogonow można także zagęścić mąką.

Czytaj także:

Na podstawie przepisu z Przyjaciółki

Oceń artykuł 97 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Anka2014.02.16 00:32
Stroganow z wieprzowiny? a fe!! kompletna pomyłka
prawda2013.08.04 09:59
niech w końcu autorzy przepisów piszą poprawnie nazwy ! to nie : " Strogonow" tylko i bez zaprzeczalnie wymyślona potrawa przez : " STROGANOW"
adda2013.06.17 14:16
Jak się już raz gotowało strogonow przepis jest zdbędny
Gość2013.05.16 09:04
ale wydzesł pysznny ten strgonow. Zorbiłam wczoraj i wszyscy się zajadali. pycha i jeszcze raz pycha!!!
Gość2013.03.09 09:15
beznadziejny opis.a na ile to niby osób?mam zgadywać?
Gość2013.03.01 16:24
uwielbiam strogonow!!!!
Gość2013.02.18 17:12
zioła czyli co pokrzywa, ocet, mlecz ??
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem