Jak piec ciasta w piekarniku

Jak piec w piekarniku fot. Fotolia
Nie tylko rodzaj ciasta ma wpływ na to, czy będzie ono pyszne
/ 23.08.2013 13:25
Jak piec w piekarniku fot. Fotolia

Jak długo piec ciasto w piekarniku?


Ciasto Temperatura pieczenia Czas pieczenia
Beza 80–130 st. 1–4 godz.
Biszkoptowe 160–180 st. 30–45 min
Drożdżowe 160–180 st. 30–60 min
Francuskie 230–250 st. 15–35 min
Kruche 180–200 st. 20–30 min
Piaskowe 160–180 st. 30–45 min
Ptysiowe 190–200 st. 15–30 min

 Jak upiec pyszne ciasto w piekarniku? Poznaj kilka zasad!


Rodzaj ciasta Za wysoka temperatura pieczenia Za niska temperatura pieczenia
Beza Bezy brązowieją z wierzchu, łatwo się kruszą, środek pozostaje mocno ciągnący Długotrwałe pieczenie w chłodnym piekarniku powoduje nadmierne przesuszenie bezy
Biszkoptowe Wierzch za szybko się rumieni, ciasto nie rośnie odpowiednio i szybko opada Ciasto nie rumieni się, a wyjęte z pieca opada. Zbyt długie pieczenie wysusza biszkopt
Drożdżowe Ciasto nie wyrasta, wysycha i powstaje zakalec z odstającą, grubą, brązową skórą Ciasto wyrasta nadmiernie, po czym często opada – skutkiem może być zakalec
Francuskie Ciasto może się przypalić, zbyt mocno kruszą się wierzchnie jego warstwy Ciasto nie rozwarstwia się odpowiednio, pozostaje zakalcowate i jest mniej smaczne
Kruche Powoduje rozkład tłuszczu – pogarsza się smak ciasta i zmniejsza jego wartość odżywcza Tłuszcz wytapia się z ciasta i praży z mąką – ciasto jest twarde i niesmaczne
Piaskowe Ciasto staje się nierówne (rośnie głównie środek), boki i wierzch są zbyt przypieczone Ciasto nie wyrasta dobrze, jest zakalcowate, ciężkie, niekiedy także przesuszone
Ptysiowe Przypalony i zbyt twardy wierzch ciasta, niekiedy zbyt twardy i suchy środek Ciasto jest blade i mało wyrośnięte, zbyt mokre w środku, ma złą konsystencję

 
 Na podstawie artykułu. R. Grotkowskiego, 32 rady jak piec najlepsze ciasta, "Pani domu" nr 17, 2013

Redakcja poleca

REKLAMA