Poznaj sztuczki cukiernków - dowiedz się, jak przygotować idealne ciasto parzone, czyli ptysiowe!
Złote proporcje
Podstawowe składniki ciasta ptysiowego to mąka, woda, masło (lub margaryna) i jajka. Proporcje tych produktów są następujące: 10 dag mąki, 6 dag tłuszczu, 2 jajka i szklanka wody. Tę ostatnią zagotowuje się, dodaje tłuszcz i mieszając wsypuje całą mąkę. Ciasto mieszaj tak długo,aż będzie szkliste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij je z gazu, dodaj kolejno po jajku i ucieraj dalej, aż ostygnie, po czym schłodź ciasto w lodówce.
Zachowaj odstęp
Zimnym ciastem napełnij szprycę i wyciskaj na blachę kulki lub paski w znacznej odległości od siebie – w czasie pieczenia ciasto ptysiowe mocno wyrasta, powiększając nawet trzykrotnie swą objętość.
Ptyś lubi gorąco
Ciasto ptysiowe piecz w gorącym piekarniku (patrz ramka) – wtedy najlepiej wyrasta i uzyskuje w środku charakterystyczną, pustą przestrzeń, doskonałą do słodkich lub słonych nadzień.
Jak kroić
Upieczone ptysie przekrajaj na pół nożycami kuchennymi lub bardzo ostrym nożem. Użycie tępego narzędzia może skończyć się pokruszeniem delikatnego ciasta.
Kulki do zupy
Z ciasta, doprawionego solą, pieprzem i gałką, możesz zrobić pyszny groszek ptysiowy. Minikulki wyciśnij ze szprycy lub uformuj ręcznie.
Na podstawie artykułu. R. Grotkowskiego, 32 rady jak piec najlepsze ciasta, "Pani domu" nr 17, 2013