Nalewki domowe - jak je zrobić

nalewka, porady kulinarne fot. Fotolia
Domowe trunki z owoców, ziół i przypraw zachwycają aromatem i kolorem, a bywa, że także leczą!
/ 15.07.2014 15:47
nalewka, porady kulinarne fot. Fotolia
Przygotowanie jesiennych nalewek nie jest trudnym zadaniem. Wymaga jednak cierpliwości – każda nalewka zyskuje bowiem z czasem na smaku. Mamy dla ciebie kilka sprawdzonych przepisów na owocowe i ziołowe nalewki, a także garść porad, dzięki którym twoje trunki nie będą miały sobie równych.

3 sposoby przygotowywania domowych nalewek

  1. Można zasypać owoce cukrem, tak by powstał syrop. Po jego odlaniu owoce miesza się z alkoholem, po czym łączy z syropem.
  2. Można też wymieszać owoce z cukrem i alkoholem, po czym macerować, potrząsając regularnie naczyniem.
  3. Jeszcze innym sposobem jest macerowanie samych owoców w alkoholu. Po jego odlaniu, owoce zasypuje się cukrem, a powstały syrop ponownie miesza z alkoholem.

6 podstawowych zasad przygotowywania nalewek domowych

  1. Owoce (np. dereń, jarzębina, śliwki) muszą być dojrzałe i zdrowe – jeden spleśniały owoc zepsuje cały trunek.
  2. Gdy robisz nalewki wytrawne (bez dodatku cukru czy miodu), zalewaj owoce alkoholem nie mocniejszym niż 60 proc. – inaczej owoce nie oddadzą pełni swego aromatu nalewce. Najlepiej zalewaj owoce wódką lub spirytusem wymieszanym pół na pół z wodą.
  3. Ilość cukru warunkuje słodkość nalewki. Przy nalewkach wytrawnych stosuj do 5 dag cukru na 1 litr, a przy słodkich – od 25 do 30 dag cukru na 1 litr. Przy ponad 40 dag cukru/litr mówimy już o likierach.
  4. Macerowanie musi trwać minimum 10 dni, jeśli naczynie z nalewką jest często potrząsane. Gdy naczynie stoi w spokoju, czas ten powinien się wydłużyć nawet do 3 tygodni.
  5. Nalewka uzyskana z zalanych owoców (tzw. nalew) musi dojrzeć. W przypadku nalewek i likierów owocowych trwa to od dwóch do kilku tygodni.
  6. Zioła i aromatyczne przyprawy są równie dobrym surowcem na nalewki, jak owoce.
  7. Nalewki zachowują przy tym dobroczynne właściwości świeżych ziół, a nawet je wzmacniają – alkohol „wyciąga” z roślin leczniczych cenne składniki i ułatwia ich przyswajanie.

3 główne sposoby konserwowania ziół alkoholem

  1. Suche zioła zalewa się alkoholem 70 proc. (zwykle na 1 część ziół daje się 4 części alkoholu).
  2. Świeże, rozdrobnione rośliny często zalewa się podgrzanym czystym spirytusem zapobiega on rozkładowi zawartych w ziołach leczniczych substancji.
  3. Zagęszczoną nalewkę, idealną do dawkowania w kroplach, uzyskamy, mieszając rozdrobnione zioła z alkoholem w proporcji 1:1.

Wskazówki do przygotowania nalewek

  • Trunki otrzymane poprzez zalanie roślin leczniczych winem lub alkoholem o mocy do 30 proc. zwie się potocznie winkami.
  • Maceraty ziołowe trzeba zlać jak owocowe, odciskując przez gazę surowiec. Nielicznych nalewek nie trzeba jednak odcedzać – m.in. nalewek na ziarnach jałowca lub pieprzu.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Sprawdź inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA