3 sposoby przygotowywania domowych nalewek
- Można zasypać owoce cukrem, tak by powstał syrop. Po jego odlaniu owoce miesza się z alkoholem, po czym łączy z syropem.
- Można też wymieszać owoce z cukrem i alkoholem, po czym macerować, potrząsając regularnie naczyniem.
- Jeszcze innym sposobem jest macerowanie samych owoców w alkoholu. Po jego odlaniu, owoce zasypuje się cukrem, a powstały syrop ponownie miesza z alkoholem.
6 podstawowych zasad przygotowywania nalewek domowych
- Owoce (np. dereń, jarzębina, śliwki) muszą być dojrzałe i zdrowe – jeden spleśniały owoc zepsuje cały trunek.
- Gdy robisz nalewki wytrawne (bez dodatku cukru czy miodu), zalewaj owoce alkoholem nie mocniejszym niż 60 proc. – inaczej owoce nie oddadzą pełni swego aromatu nalewce. Najlepiej zalewaj owoce wódką lub spirytusem wymieszanym pół na pół z wodą.
- Ilość cukru warunkuje słodkość nalewki. Przy nalewkach wytrawnych stosuj do 5 dag cukru na 1 litr, a przy słodkich – od 25 do 30 dag cukru na 1 litr. Przy ponad 40 dag cukru/litr mówimy już o likierach.
- Macerowanie musi trwać minimum 10 dni, jeśli naczynie z nalewką jest często potrząsane. Gdy naczynie stoi w spokoju, czas ten powinien się wydłużyć nawet do 3 tygodni.
- Nalewka uzyskana z zalanych owoców (tzw. nalew) musi dojrzeć. W przypadku nalewek i likierów owocowych trwa to od dwóch do kilku tygodni.
- Zioła i aromatyczne przyprawy są równie dobrym surowcem na nalewki, jak owoce.
- Nalewki zachowują przy tym dobroczynne właściwości świeżych ziół, a nawet je wzmacniają – alkohol „wyciąga” z roślin leczniczych cenne składniki i ułatwia ich przyswajanie.
3 główne sposoby konserwowania ziół alkoholem
- Suche zioła zalewa się alkoholem 70 proc. (zwykle na 1 część ziół daje się 4 części alkoholu).
- Świeże, rozdrobnione rośliny często zalewa się podgrzanym czystym spirytusem – zapobiega on rozkładowi zawartych w ziołach leczniczych substancji.
- Zagęszczoną nalewkę, idealną do dawkowania w kroplach, uzyskamy, mieszając rozdrobnione zioła z alkoholem w proporcji 1:1.
Wskazówki do przygotowania nalewek
- Trunki otrzymane poprzez zalanie roślin leczniczych winem lub alkoholem o mocy do 30 proc. zwie się potocznie winkami.
- Maceraty ziołowe trzeba zlać jak owocowe, odciskując przez gazę surowiec. Nielicznych nalewek nie trzeba jednak odcedzać – m.in. nalewek na ziarnach jałowca lub pieprzu.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Odmiany sałat - 7 najpopularniejszych
Dekoracje z warzyw i owoców - 15 inspiracji
Zapomniane warzywa i owoce - 10 mało znanych warzyw i owoców
Dekoracje z warzyw i owoców - 15 inspiracji
Zapomniane warzywa i owoce - 10 mało znanych warzyw i owoców