Zielone szparagi
Są delikatne w smaku. Nie posiadają łyka, dlatego można je gotować bez obierania.
Jak przygotować:
Zielone szparagi wystarczy opłukać i odciąć twarde końcówki. Pędy gotujemy związane w pęczki.
Wkładamy je do wysokiego garnka, tak aby były zanurzone, a główki wystawały poza lustro wody. Gotujemy je ok. 10 minut we wrzątku, doprawiamy solą, łyżeczką cukru i zakwaszamy odrobiną soku z cytryny.
Do czego użyć zielone szparagi:
Warto z nich ugotować zupę krem, podać (w sosie beszamelowym) jako dodatek do mięs, serwować w sałatkach, grillować, zapiekać w tartach lub udusić w śmietanie i podać jako sos do makaronu.
Białe szparagi
Białe szparagi mają bardzo delikatny smak zaprawiony lekką nutką goryczy.
Jak przygotować:
Koniecznie trzeba obrać, inaczej będą łykowate i gorzkie. Najłatwiej jest to zrobić obieraczką, którą wbijamy w pęd tuż pod główką i ciągniemy ku dołowi. Odłamujemy też lub odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 15 minut.
Do czego użyć białe szparagi:
Białe szparagi klasycznie podaje się z tartą bułką albo owinięte plasterkami boczku wędzonego lub szynki, z majonezem lub sosem holenderskim. Gotuje się też z nich zupę krem.
Kulinarne inspiracje - forum >>