Konfitura z czerwonej cebuli - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na nietypowe przetwory!
Weronika Kwaśniak / 20.08.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura z czerwonej cebuli - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 65 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 2 łyżki cukru
  • tymianek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 150 ml czerwonego półsłodkiego wina
  • łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na konfitury z czerwonej cebuli!

  1. Cebule obierz, pokrój w kostkę, posól.
  2. Zeszklij na oliwie z oliwek.
  3. Dodaj cukier, roztarty tymianek i ocet, duś, aż odparuje płyn.
  4. Podlej winem, dodaj miód i pieprz, ponownie duś na małym ogniu, aż płyn odparuje.
  5. Dopraw do smaku, wymieszaj.
  6. Gorącą konfiturą napełnij słoiczki, zakręć.
  7. Wystudzoną konfiturę trzymaj w lodówce.
  8. Podawaj do wędlin, mięs na zimno i pasztetów.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA