Kasza jako źródło zdrowia

Chcesz mieć piękną cerę, lśniące włosy i zdrowe paznokcie? Nic prostszego! Wystarczy abyś wprowadziła do swej diety kaszę. Jest ona nie tylko zdrowa, ale również niezwykle smaczna i co ważne – łatwa w przygotowaniu. Nie wierzysz? Przekonaj się sama! Poniżej zamieszczamy informacje na temat różnych rodzajów kasz.
/ 17.10.2013 06:19

Chcesz mieć piękną cerę, lśniące włosy i zdrowe paznokcie? Nic prostszego! Wystarczy abyś wprowadziła do swej diety kaszę. Jest ona nie tylko zdrowa, ale również niezwykle smaczna i co ważne – łatwa w przygotowaniu. Nie wierzysz? Przekonaj się sama! Poniżej zamieszczamy informacje na temat różnych rodzajów kasz. Wszystkie znajdują się w ofercie firmy Kupiec.

Kasze wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Są nie tylko doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, ale również dostarczają wielu cennych składników mineralnych i witamin. Spożywanie kaszy wzmacnia organizm, fantastycznie wpływa na koncentrację oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kasza jako źródło zdrowia

Kasza gryczana – wytwarzana z nasion gryki, najzdrowsza ze wszystkich kasz. Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu. Dostarcza dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny. Wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii i co ważne, jest produktem bezglutenowym. 

Kasza jęczmienna – bogata w fitozwiązki wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Dzięki zawartych w niej przeciwutleniaczom ma właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Spowalnia również procesy starzenia, wzmacnia mięśnie i naczynia krwionośne.

Kasza jaglana – otrzymywana z prosa, ma najwięcej żelaza spośród wszystkich kasz. Ponadto jest doskonałym źródłem krzemu, który odpowiada za mocne stawy, kości i paznokcie. Kasza jaglana dzięki swej lekko ocieplającej zasadowej naturze polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek.

Kasza kukurydziana – otrzymywana z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy jest niezwykle lekkostrawna i z tego powodu, doskonale nadaje się dla osób, które nie mogą przeciążać układu pokarmowego. Nie zawiera glutenu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także cenny selen czyli pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej.

Kasza kuskus – powstaje z twardej pszenicy durum, której ziarna po oczyszczeniu gotuje się na parze i poleruje. Jest bardzo lekkostrawna, a na tle innych kasz wyróżnia się największa ilością białka oraz węglowodanów oraz najmniejszą błonnika. Z tego względu stanowi doskonałe uzupełnienie posiłków sportowców. Jej ogromną zaletą jest błyskawiczne przygotowanie do spożycia (bez gotowania).

Redakcja poleca

REKLAMA