Kapusta z fasolą i grzybami

To danie najlepiej przyrządzić na 2–3 dni przed wigilią. Przez ten czas kapusta przejdzie zapachem grzybów i przypraw.

Kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą i grzybami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 2 godz.
Porcja: 185 kcal

Składniki na 6–8 porcji:

- 1,2 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 30 dag fasoli perłowej
- 10 dag suszonych grzybów
- 5–6 łyżek oleju
- 3–4 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca
- majeranek
- cząber
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc. Suszone grzyby opłucz, zalej 4 szklankami wody, przykryj i odstaw na kilka godzin.

2. Następnego dnia fasolę zalej świeżą wodą. Dodaj po łyżeczce majeranku i cząbru. Fasolę gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Odcedź.

3. Namoczone grzyby ugotuj (20 minut) w tej samej wodzie, w której się moczyły. Kapustę pokrój, włóź do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czarny pieprz do smaku. Wlej wywar z gotowania grzybów. Dołóż posiekane grzybki. Wszystko na małym ogniu gotuj ok. godziny.

4. Cebule posiekaj, przesmaż na oleju i dodaj do gotującej się kapusty. Dołóż miękką fasolę, wymieszaj. Wszystko razem
gotuj jeszcze 15 min.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: