Kapusta z fasolą i grzybami

To danie najlepiej przyrządzić na 2–3 dni przed wigilią. Przez ten czas kapusta przejdzie zapachem grzybów i przypraw.

Kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą i grzybami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 2 godz.
Porcja: 185 kcal

Składniki na 6-8 porcji kapusty z fasolą i grzybami:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 30 dag fasoli perłowej
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 5–6 łyżek oleju
  • 3–4 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca
  • majeranek
  • cząber
  • sól
  • pieprz

Przepis na kapustę z fasolą i grzybami:

  1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc.
  2. Suszone grzyby opłucz, zalej 4 szklankami wody, przykryj i odstaw na kilka godzin.
  3. Następnego dnia fasolę zalej świeżą wodą. Dodaj po łyżeczce majeranku i cząbru.
  4. Fasolę gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Odcedź.
  5. Namoczone grzyby ugotuj (20 minut) w tej samej wodzie, w której się moczyły. Kapustę pokrój, włóż do garnka.
  6. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czarny pieprz do smaku.
  7. Wlej wywar z gotowania grzybów. Dołóż posiekane grzybki.
  8. Wszystko na małym ogniu gotuj ok. godziny.
  9. Cebule posiekaj, przesmaż na oleju i dodaj do gotującej się kapusty.
  10. Dołóż miękką fasolę, wymieszaj.
  11. Wszystko razem gotuj jeszcze 15 min.
Przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy świąteczne:

Publikacja:
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: