Przeżyj święta bez bólu!

Wigilijna rozpusta może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów przejedzenia. Zobacz, co poradzić na ból wywołany kolką po jedzeniu

Przeżyj święta bez bólu! fot. Fotolia
Na atak kolki  jesteśmy szczególnie mocno narażeni właśnie w czasie świąt. Brak umiaru w jedzeniu w połączeniu z jedzeniem ciężkostrawnych potraw i brakiem ruchu może skutkować nieprzyjemnym i bolesnym objawem - kolką. Bardzo ważne, żeby reagować zaraz po wystąpieniu pierwszych dolegliwości.

Jakie są objawy kolki?


Prawdziwy koszmar zaczyna się kilka godzin po jedzeniu. Pojawia się silny ból w okolicy prawego podżebrza, który promieniował w stronę pleców. Towarzyszą mu nudności i wymioty. Takie dolegliwości wskazują na atak atak woreczka żółciowego zwany również kolką wątrobową. Objawy pojawiają się zazwyczaj kilka godzin po obfitym i ciężkim posiłku.

Jak leczyć kolkę wątrobową?


Ulgę w bólu przyniosą na pewno
  • ciepłe kompresy położone na brzuchu (wystarczy zwykły termofor) oraz czopek rozkurczowy.
  • leki o działaniu przeciwzapalnym i żółciopędnym
  • leki rozkurczające i przeciwbólowe
Konieczne będzie również przejście na dietę lekkostrawną i utrzymywanie jej przez kilka dni po ataku. Na początek lepiej ograniczyć się tylko do kleików i niewielkich ilości białego pieczywa oraz gotowanych warzyw. Po 2–3 dniach można stopniowo wzbogacać menu o chude gotowane mięso, nabiał itd.

Domowe sposoby na kolkę wątrobową


Skutecznym, domowym środkiem przynoszącym ulgę podczas ataku kolki wątrobowej jest napar z pokrzywy. Napar działa przeciwskurczowo i pomaga odtruć wątrobę. Jak go przygotować? Łyżeczkę ziela zalej kubkiem wrzątku i zaparzaj pod przykryciem ok. 10 minut. Przygotowany w ten sposób napar należy pić ciepły (ale nie gorący), powoli i małymi łykami.

Czytaj także:

Na podstawie artykułu z Pani Domu
Keks świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)