POLECAMY

Nie wiesz, jak sprawić, by na serniku powstała efektowna rosa? Poznaj 3 przepisy, które przybliżą cię do sukcesu!

Sernik z rosą to klasyczny wypiek z pianką z bezy, na którym tworzą się delikatne kropelki cukru – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Nie wiesz, jak sprawić, by na serniku powstała efektowna rosa? Poznaj 3 przepisy, które przybliżą cię do sukcesu! fot. Fotolia

Sernik z rosą przygotowywany na bazie serka twarogowego z wiaderka lub samodzielnie zmielonego trzykrotnie twarogu jest bardzo efektownym deserem na święta. Kruche ciasto możemy wykonać zarówno na margarynie, jak i na maśle. Zobacz swoją ulubioną wersję i zaskocz gości efektem!

Sernik z rosą z wiaderka

Oto składniki na sernik z rosą z serem z wiaderka:

Ciasto kruche:

  • kostka masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • ekstrakt waniliowy

Masa serowa:

  • opakowanie sera twarogowego w wiaderku (1kg)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Beza:

  • 5 białek
  • 150 g cukru

Jak zrobić sernik z rosą z serem z wiaderka?

Masło dokładnie mieszamy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę partiami i dokładnie wszystko mieszamy. Ugniatamy przez 5 minut do uzyskania zwartej kuli. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wkładamy serek twarogowy do miski i ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Następnie Wsypujemy budynie śmietankowe. Wlewamy roztrzepane jajka. Całość miksujemy. Ciasto kruche rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy lekko spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wlewamy masę serową i pieczemy przez 40 minut. Następnie ubijamy białka z cukrem na sztywną masę i wlewamy na sernik. Pieczemy kolejne 10 minut. Tak przygotowany sernik studzimy na kratce. W trakcie powinny pojawić się charakterystyczne kropelki cukru.

Ciasto kruche pod sernik

Oto składniki na kruche ciasto pod sernik:

  • Ciasto kruche:
  • kostka masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić ciasto kruche pod sernik?

Masło dokładnie mieszamy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę partiami i dokładnie wszystko mieszamy. Ugniatamy przez 5 minut do uzyskania zwartej kuli. Przekładamy do lodówki na 30 minut.

Sernik złota rosa

Oto składniki na sernik złota rosa:

Ciasto kruche:

  • kostka masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • ekstrakt waniliowy

Masa serowa:

  • opakowanie sera twarogowego w wiaderku (1kg)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • starta skórka z całej pomarańczy
  • szczypta mielonego cynamonu

Beza:

  • 5 białek
  • 150 g cukru

Jak zrobić sernik złota rosa?

Masło dokładnie mieszamy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę partiami i dokładnie wszystko mieszamy. Ugniatamy przez 5 minut do uzyskania zwartej kuli. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wkładamy serek twarogowy do miski i ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Następnie wsypujemy budynie śmietankowe. Wlewamy roztrzepane jajka. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz mielony cynamon. Całość miksujemy. Ciasto kruche rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy lekko spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wlewamy masę serową i pieczemy przez 40 minut. Następnie ubijamy białka z cukrem na sztywną masę i wlewamy na sernik. Pieczemy kolejne 10 minut. Tak przygotowany sernik studzimy na kratce. W trakcie powinny pojawić się charakterystyczne kropelki cukru.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)