Sernik czekoladowy

O pomarańczowym posmaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik czekoladowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na spód:
  • 20 dag płatków kukurydzianych, rozkruszonych
  • 5 dag płatków migdałowych, zrumienionych na patelni
  • 15 dag masła
  • 5 dag cukru
Na masę:
  • 50 dag sera ricotta
  • 15 dag drobnego cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 g żelatyny
  • sok i starta skórka z pomarańczy
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 pomarańcze do dekoracji
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na czekoladowy sernik!

  1. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść z cukrem i wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i płatkami migdałowymi. 
  3. Mieszankę wyłóż na spód formy, dociśnij i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki.
  4. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki śmietanki i odstaw, by napęczniała.
  5. Czekoladę rozpuść razem ze śmietanką.
  6. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj.
  7. Mikserem ubij ser z cukrem na gładki krem.
  8. Dodaj masę czekoladową, sok i skórkę z pomarańczy.
  9. Masę wylej na przygotowany spód i odstaw do lodówki, aby stężała.
  10. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy (bez białej błonki) i paskami usmażonej skórki.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Nikola/rok temu
Ostatnio znalazłam fajny przepis na sernik z chudego twarogu. Jeśli ktoś jest na diecie to idealna sprawa! Na profilu detocell na fb mają sporo takich przepisów.