POLECAMY

Wysuszone mięso to twoja zmora? Poznaj 3 triki, które pozwolą ci cieszyć się soczystym schabem ze śliwką!

Schab ze śliwką to klasyk, który pojawia się na polskich stołach podczas różnych uroczystości – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Wysuszone mięso to twoja zmora? Poznaj 3 triki, które pozwolą ci cieszyć się soczystym schabem ze śliwką! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Schab ze śliwką przygotowywany na bazie mięsa bez kości i dodatkiem owoców, to klasyczna wędliną na święta. Pieczony w piekarniku, owinięty rękawem jest delikatny i soczysty. Natarty dodatkowo czosnkiem i ziołami będzie z pewnością numerem jeden na świątecznym stole.

3 kroki do soczystego i aromatycznego schabu:

  • przed włożeniem schabu do piekarnika podsmażamy na rozgrzanej patelni, aby lekko się zrumienił
  • nacieramy czosnkiem w plasterkach lub przeciśniętym wcześniej przez praskę
  • przed włożeniem schabu na blachę, wkładamy go do rękawa do pieczenia, aby wszystkie soki zostały wewnątrz mięsa

Schab ze śliwką w sosie

Oto składniki na schab ze śliwką w sosie:

  • kilogram schabu bez kości
  • 15 śliwek suszonych
  • 3-4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • bulion warzywny
  • 100 g grzybów suszonych

Jak zrobić schab ze śliwką w sosie?

Schab dokładnie oczyszczamy i przecinamy środek mięsa. Układamy śliwki w całości. Nadziewamy dodatkowo liściem laurowym oraz suszonymi grzybami, wcześniej namoczonymi w letniej wodzie przynajmniej na 15 minut. Przesmażamy cały kawałek na rozgrzanej patelni do zrumienienia skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do rękawa do pieczenia i wlewamy bulion warzywny do środka. Następnie zamykamy szczelnie rękaw z obu stron. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut. Tak przygotowany schab idealnie smakuje jako wędlina na kanapki.

Schab ze śliwką pieczony

Oto składniki na schab ze śliwką pieczony:

  • kilogram schabu bez kości
  • 15 śliwek suszonych
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić schab ze śliwką pieczony?

Schab dokładnie oczyszczamy i przecinamy środek mięsa. Układamy śliwki w całości. Nadziewamy dodatkowo liściem laurowym. Przesmażamy cały kawałek na rozgrzanej patelni do zrumienienia skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do rękawa do pieczenia. Następnie zamykamy szczelnie rękaw z obu stron. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut. Tak przygotowany schab możemy podawać w kawałku lub pokrojony w plasterki.

Schab ze śliwką w winie

Oto składniki na schab ze śliwką w winie:

  • kilogram schabu bez kości
  • 15 śliwek suszonych
  • szklanka czerwonego wina
  • łyżka mąki pszennej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić schab ze śliwką w winie?

Schab dokładnie oczyszczamy i przecinamy środek mięsa. Układamy śliwki w całości. Nadziewamy dodatkowo liściem laurowym. Przesmażamy cały kawałek na rozgrzanej patelni do zrumienienia skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy co jakiś czas winem. Przekładamy do rękawa dopieczenia. Następnie zamykamy szczelnie rękaw z obu stron. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)