Ryba po grecku

Wbrew swojej nazwie ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba po grecku
Fotolia
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj)
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rybę po grecku! To jedno z dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt!

  1. Jajko roztrzep z solą i pieprzem.
  2. Filety rybne pokrój na kawałki (około 5-7 cm długości).
  3. Obtaczaj filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące.

Kluski z makiem - przepis

  1. Smaż filety na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
  2. Kiedy ryba będzie już usmażona, zdejmij ją z ognia i odstaw.
  3. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie przesmaż.
  4. Marchew, pietruszkę i selera obierz.
  5. Warzywa zetrzyj na grubej tarce.

Jak usmażyć karpia?

  1. Dodaj je do cebuli. Dodaj również wodę, sól, pieprz.
  2. Duś wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (do miękkości).
  3. Dodaj przecier pomidorowy i duś przez kolejne 5 minut.
  4. Na półmisek wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)