Przepis Ani Starmach: kutia

Kutia to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: kutia
Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka ziaren pszenicy
  • szklanka maku
  • 2 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem (lub konfitury różanej)
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Ani Starmach na kutię! Bez tej potrawy nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Warto bazować na sprawdzonym pomyśle Ani!

  1. Dzień przed planowanym przygotowaniem dania zalej pszenicę gorącą wodą i zostaw na noc, by napęczniała.
  2. Następnego dnia przecedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości przez mniej więcej 3 godziny.

Pierniczki - przepis

  1. Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa.

Tradycyjne potrawy wigilijne

  1. Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami.
  2. Podawaj na zimno.

Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)