Kruche ciasteczka migdałowe

Możesz je ozdobić również innymi bakaliami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche ciasteczka migdałowe
A. Rogalski
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 80 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 dag masła
  • 10 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • jajko
  • 15 dag mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • migdały do dekoracji
Waniliowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kruche ciasteczka!

  1. Masło zmiksuj, dodaj cukier i cukier wanilinowy, utrzyj na puszysty krem.
  2. Dodaj jajko, dokładnie połącz.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj ze zmielonymi migdałami.
  4. Dodaj do masy maślanej, zagnieć.
  5. Ciasto zawiń w folię lub przykryj w misce i włóż na godzinę do lodówki.
  6. Oprószonymi mąką dłońmi formuj z niego niewielkie kulki.
  7. Spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu każdego ciastka połóż 1–2 migdały.
  9. Piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Zobacz więcej na temat świąt:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: migdałyciastka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)